Ingatlanbefektető, 2022 Home Staging díj nyertese

Rábel Orsi: Home Stager
Mi a te home staging sztorid? Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a területtel?
  

2018-ban találkoztam a home staginggel az MSP Home Staging oktatásain, melyet azonnal örökölt kis saját lakásom eladásával próbáltam ki először, rendkívüli sikerekkel. Ekkor éreztem, hogy az eddigi összes érdeklődésem, üzleti tapasztalatom és rendelkezésemre álló körülmény most állt össze egy csodálatos szakmává, melyben megtaláltam önmagam.

Ezen sikeren felbuzdulva, azóta az itthon elérhető valamennyi home staging képzést elvégeztem, 2019-ben az MSP Home Staging Akadémián okleveles home staging szakértő képesítést szereztem. Azóta a piacelemzések és a folyamatos felkészítési folyamatok tartanak „karban”, mondhatom, hogy a korábbi életem üzleti és értékesítési tapasztalatai, az elmúlt kb. 5 év hullámzó ingatlanpiaci történései a gyakorlatban és a home stagingről tanultak adják meg tudásom legjavát ezen a téren.

 
Mit csinálsz most pontosan? Milyen típusú megbízásokat vállalsz? Csapatban dolgozol?

Budapesten dolgozom a Bowerbird Homes néven vagyok megtalálható a Facebookon. Általában egyedül, néha kollégák alkalomszerű segítségét igénybe véve. Fő célom az ingatlan értéknövelési stratégia és az értéket adó ingatlanok kihozása, mely rendkívül fontos a mai ingatlanpiacon.

Leginkább társasházi lakások home stagingjével foglalkozom, eladásra – kiadásra való felkészítéssel. Egyik erősségem a piacelemzés és egy sajátos piackutatás, mely kapcsán három különböző kerületben kb. 7 féle ingatlan típust követek állandó jelleggel, igen nagy alapossággal immár kb. 3-4 éve. Ügyfél tanácsadás esetén egy 6-8 oldalas piacelemzést követően segítek általában három féle verzió felvázolásával, amit nyilván az ügyfél idejére, energiájára és pénztárcájára is szabok a lakás adottságaihoz, lokációjához mérten. 

Ez a piacelemzés és kutatási tevékenység tévedhetetlenül segít a pontos felkészítésben és a jó árazásban, nem is beszélve az ingatlanpiac változásainak azonnali megismeréséhez.

Nagyon szeretem magát az értékesítési folyamatot is, kb. 23 éves kiemelt ügyfélkezelési és értékesítő tapasztalatom ebben nagy segítségre van, mivel az elmúlt 5 évben olyan hullámokat éltünk meg az ingatlanpiacon, hogy mondhatom, az értékesítés „hol és mikéntje” jelenleg majdnem olyan fontossá vált, mint maga a home staging felkészítés egy ingatlan eladása vagy kiadása során. 

Fontos számomra, hogy frissen képben legyek, emiatt további képzéseken, ingatlan témájú befektetési, gazdaságpolitikai és jogi konferenciákon veszek részt, hiszen ezek hatásai mind kihatnak a piacra, valamint folyamatosan figyelem az ingatlan témájú elemzéseket, és igyekszem ezeket a gyakorlati életben is sűrűn használni. 

Így érzem azt, hogy releváns vagyok mind az ügyfélkörömnek és mind a vevőknek, mind az eladóknak egy kiemelkedő értéket hozhatok létre.

Emellett személyes elhivatottságom, hogy becsülettel, a másik félre való odafigyeléssel és ügyfelekre/vevőkre/bérlőkre való tisztelettel és normális üzleti kommunikációval, közös megoldásra való törekvéssel próbáljam meg én is jobbá tenni az ingatlanpiaci folyamatokat, természetesen az ingatlanok értéket adó és minőségi felkészítése mellett. 

Mikor és miért lettél tagja a Magyar Home Staging Egyesületnek?

2020 októbere óta vagyok tagja ez Egyesületnek. Nagy örömmel csatlakoztam, hiszen korábbi non-profit tapasztalataim alapján is tudom, hogy az itthon alig ismert szakmánknak ez egy előrelépés, hogy minél népszerűbb és elismertebb legyen, a szakmai érdeképviseletről nem is beszélve. Lehetőség van így szakmai rendezvények során fejlődni és az ingatlanpiaci kimagasló szereplőktől információt gyűjteni, képben lenni a történésekről. Ez szakmánkban rendkívül fontos. Közösségünk pedig kimagaslóan segítőkész és nagyon jó érzés szakmabeli kollégákkal kapcsolatban lenni.

Hány munkával pályáztál?

Két munkával pályáztam, a „nem lakott lakás home staging-je” és az „ingatlanbefektetés” témában, utóbbiban sikerült nyernem, előbbiben pedig az első háromban végeztem.

Mesélj a nyertes pályázatról!

A nyertes projekt egy 2004-ben épült, XX. kerületi 4 szobás 93m2 alapterületű, kertkapcsolatos, nagy teraszos és dupla garázsos, 11m2 tárolóval ellátott – rendkívül jó adottságú ingatlan volt, egy 4 lakásos társasházban, kerületen belül igen jó infrastrukturális részen. Az ingatlanon esztétikai- plusz fűtés cserével ellátott felújítással összekötött home staginget alkalmaztam, bár kétségtelenül nagy sikernek könyvelem, hogy az egész társasházat a külső bejáratok és homlokzat, kerítés és lépcsőház, valamint garázs festés, kaputelefon rendszer csere, kert megújítás és minden apró részlet megújítása is az én érdemem lett, mondhatni komplett ingatlan fejlesztést sikerült elérnem a házban. 

Az ingatlan piacra lépést követő 3 hónap múlva megtalálta boldog ifjú házaspár gazdáját. A projekt mesemód sikeres lett, 17% költség ráköltéssel 63% nyereséget hozott. 

Ehhez a fantasztikus eredményhez természetesen az ingatlanpiaci szerencse is részben hozzájárult, bár vallom, hogy a beletett munka és az egyedi piackutatás/elemzés nélkül ez nem lett volna lehetséges. 

A 2021 decemberében kezdett piacelemzés és a projekt alatti folyamatos egyedi piackutatásom az első 2 hónapban azt mutatta, hogy havonta kb. 10M Ft-tal emelhető az ár, én is alig hittem el. Természetesen a helyi ingatlanosok ezzel nem értettek egyet, ők az általam is 2021-ben még reálisnak gondolt 20-25M forinttal alacsonyabb körüli árat ítélték helyesnek. 

Azonban ők pár fontos dolgot nem tudtak, amit akadémiás HS szakemberként és több éves home stagerként már megtapasztaltam. 

Szakmai alapon nem jól lőtték be a célcsoportot és a lakás egyedien jó adottságait sem vették figyelembe, plusz a profi piackutatásban sem voltak ennyire képben.

Sokan lehurrogtak 1-2 hónap után is, hogy ez irreális, amit szeretnénk. A XX. kerületben jó helyismeretem van, tudtam, hogy ez a kerületen belüli elfogadható és jó infrastrukturális rész, valamint sikerült jól megtalálnom az igazi célcsoportot. 

És csak vártuk, hogy kizöldüljenek a közel 200 nm-es kert és a kertvárosi utca fái, hiszen ennek az ingatlannak ez volt az egyik nagy előnye. 

Május elejére sikerült nekik, május 3. hetében szerződött a fiatal belvárosból kijövő házaspár (most jön a baba ☺) az ingatlanra az ingatlan közvetítők által maximumnak gondolt ár felett 22M forinttal. 

Meglepett, hogy Te nyerted meg a díjat?

Igen, nagyon meglepett. Azt tudtam, hogy a projekt nagyon sikeres lett, de sok rendkívüli kollega és munka indult, nagy elismerés és öröm volt, hogy szakmailag is elismerésre került a munkám ennyi fantasztikus felkészítés között.

Hogyan alakul az idei éved? Készülnek már az anyagok a jövőévi pályázathoz?

Az idei év ismét sok tanulsággal szolgált az ingatlanpiaci változások miatt, de mondhatom, hogy igen, lesz ismét 2-3 érdekes és kis szép munka, amit biztos nevezni fogok a következő pályázathoz. 

Miért ajánlanád másoknak az Egyesületet és a nevezést a pályázatra?

Az Egyesületet minden szakmában tevékenykedő kollégának javaslom, aki egy jó és segítő szakmai közösségben szeretne lenni folyamatos fejlődési lehetőségekkel, rendezvényekkel és szakmai kapcsolattartással/eszmecserékkel, mely véleményem szerint hatalmas előny munkánk során.