Klasszikus Home Staging üres lakásban 2022 Home Staging díj nyertese

Manninger Zsuzsanna: Home Stager
Mi a Te home staging sztorid? Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a területtel?

 

Már gyerekkoromban is folyamatosan lakberendeztem, de csak egy felnőttkori karrierváltás sodort ebbe az irányba. Adminisztratív területen dolgoztam korábban, 39 évesen, 3 gyerekkel tettem fel a kérdést, mit is szeretnék csinálni legszívesebben?!
Majd hónapok, sőt talán évek teltek el, mire elmentem Dr. Somogyi Patrícia Legféltettebb home staging titkaim című Alapképzésére, ahonnan már nem volt megállás, beszippantott az ingatlanfelkészítés világa. Elvégeztem az összes elérhető képzést, idén pedig az MSP Home Staging Akadémián okleveles home stager lettem, kiemelkedő eredménnyel, ami egyébként Magyarország legmagasabb szintű home staging képzésének számít.


Akkor persze már szinte egyértelműen jött a válasz, hiszen ez volt a szenvedélyem, így 7 évvel ezelőtt lakberendező lettem. Kezdetben ingatlanfejlesztés, belső építészet területeken dolgoztam, mígnem nagyjából 3-4 éve szembejött egy home staging hirdetés, ami kíváncsivá tett.

Mit csinálsz most pontosan? Milyen típusú megbízásokat vállalsz? Csapatban dolgozol?

Múzsa Home Design néven saját márkám van, lakberendezési és ingatlanfelkészítési projekteket egyaránt vállalok. Mára a home staging igazi szerelemprojekt lett számomra, hiszen hihetetlenül összetett, nagy szakértelmet és komplex ingatlanpiaci ismereteket kíván a szépérzéken túl.

Jelenleg tanácsadóként dolgozom, de a jövőben szívesen menedzselnék saját ingatlanbefektetéseket is. Főleg magánszemélyekkel dolgozom együtt, de a jövőben szívesen venném ingatlanbefektetők, ingatlanfejlesztők megkeresését is.

Mikor és miért lettél tagja a Magyar Home Staging Egyesületnek?

Az Egyesülethez tavaly csatlakoztam, a szakmai fejlődésem reményében. Értékes szakmai kapcsolatok kiépítésére vágytam, illetve egy olyan szakmai közösségre, aki támogatja és segíti egymást. Eddig csak pozitív tapasztalataim vannak, nagyon aktív az Egyesület, sok programon, rendezvényen, konferencián vehetünk részt, ami abszolút elősegíti a szakmai fejlődést és a kapcsolatépítést egyaránt.

Hány munkával pályáztál?

2 munkámat küldtem be a pályázatra.

Mesélj a nyertes pályázatról!

Az MSP workshop csoportban kerestek embert, egy VII. kerületi lakás klasszikus home staging feladataira. A megbízó maga is végzett home staging tanfolyamokat, de tapasztalat hiányában még nem merte elvállalni testvére lakásának felkészítését.

Az ingatlan maga egyébként a Rózsák tere közelében található, 100 négyzetméteres, klasszikus nagypolgári lakás, aminek ugyan az alapjai rendben voltak, de az épület homlokzata rossz állapotú volt. A lakást korábban fél évig hirdették sikertelenül, előbb 62,7 majd 60,2 Millió forintért, de nem sikerült eladni, ekkor döntöttek az ingatlan felkészítése mellett.

Minimális felújítás fért csak bele a büdzsébe, hiszen 1,3 Millió forint, nagyjából az ingatlan értékének 2%-a állt csak rendelkezésre. A munkálatok 2 hónapig tartottak, az előszobában burkolatot cseréltünk, felcsiszoltuk a parkettát. A lakás tulajdonosai, egy nagyon proaktív fiatal pár, akik maguk is aktívan részt vettek a felkészítésben, sok feladatot családon belül is meg tudtak oldani.

Végül a berendezésre már csak 100.000 forint maradt, így különösen kreatívnak kellett lennünk. Szekrényajtóból lett ágytámla, kartondobozokkal jelöltük ki az ágyat, sok kiegészítőt és dekorációt a saját készletemből kölcsönöztem.  A csodaszép enteriőrfotókat Homoki István készítette.

Úgy gondolom, megérte az erőfeszítés, a lakás 4 hétig volt a piacon, 3 ajánlat is érkezett rá, végül egy külföldi hölgy lett a boldog tulajdonos, aki 69,9M forintot fizetett érte.

Meglepett, hogy Te nyerted meg a díjat?

Nagyon, főleg azért is, hogy a másik pályázatomat nagyobb esélyesnek tartottam. Azt gondolom, ennél a munkámnál a kreativitást értékelték leginkább, hogy kis büdzséből is látványos változást értünk el. Az volt a fő gondolatom, hogy amin lehet, azon változtassunk, ami marad, abból pedig hozzuk ki a maximumot. Örülök, ha úgy látják, ez valóban sikerült.

Hogyan alakul az idei éved? Készülnek már az anyagok a jövőévi pályázathoz?

Jelenleg két home staging és egy lakberendezési projektem van folyamatban. Az egyik ingatlanfelkészítési munkám Soroksáron található, ami már a piacon várja, hogy boldog új tulajdonosa rátalálhasson. A másik egy nagyértékű ingatlan, a II. kerületben, amit évekig hirdettek szerkezetkész állapotban, de mégsem kelt el. Most teljes berendezéssel, befejezve dobjuk a piacra, bár így is lassabb eladásra számítunk, hiszen a magas eladási ár miatt csak egy szűk célcsoport jöhet számításba.

Lakberendezési munkám egy XII. kerületi villaépület felújítással egybekötött berendezése.

Miért ajánlanád másoknak az Egyesületet és a nevezést a pályázatra?
Nekem eddig csak pozitív tapasztalataim vannak, ahogy már korábban említettem. Az előadások rendkívül hasznosak, magas szakmai szinvonalon, a mindennapokban is használható tudást adnak át. Nagyon jól működik a kommunikáció a tagok között is, illetve az Egyesület elnökségi tagjaival egyaránt. Úgy érzem, abszolút a helyemen vagyok, hiszen azzal foglalkozom, amit szeretek, ráadásul egy támogató szakmai közösség vesz körül, akikhez bátran fordulhatok.